joi, 8 martie 2012

Tort de 8 Martie

     Mama....e cel mai pretios cuvant rostit inca din primii ani de viata ai fiecaruia dintre noi. Mama este cea care ne-a dat viata, cea care ne-a mangaiat si ne-a fost alaturi atunci cand ne-a fost bine sau rau, e cea care ne-a sprijinit si ne-a dedicat intreaga ei viata si sufletul ei, numai noua, copiilor ei. E cea mai importanta persoana din viata noastra, si e de datoria noastra sa o pretuim ca pe cel mai mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu. Ca sa-i arat mamei dragostea mea si pretuirea, si cat inseamna ea pentru mine, i-am facut un cadou dulce, cu tematica ei preferata: florile de primavara. Nu va pot descrie in cuvinte bucuria care s-a aratat pe chipul ei, cand a vazut cadoul inedit pe care i l-am facut. Nu-si putea lua ochii de la el, il admira incontinuu, si parca nu putea sa-l taie de frumos ce era. Asta e cea mai mare satisfactie a mea...fericirea si bucuria celor dragi sufletului meu. La multi ani mami, sa fii sanatoasa si fericita!

Baclava

        Ce ziceti de un desert cu specific turesc...sau grecesc...treaba lor cine a inventat pana la urma delicioasa baclava, eu ii felicit din suflet pentru aceasta divina inventie culinara. Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata şi reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi. Alte teorii spun ca baclavaua ar proveni din Asiria, datand pană la vechea Mesopotamie şi ca a fost mentionata intr-o carte de bucate mesopotama. De asemenea, o reteta veche de baclava se gaseste intr-o carte de bucate scrisa in 1330 sub dinastia Yuan. Desi exista mai multe retete de baclava, in functie de regiune, paternitatea acestei delicatese este unanim recunoascuta ca apartinand Turciei. Mai mult, provincia Gaziantep, din Anatolia este oficial paradisul baclavalelor turcesti, statut care ii apartine inca din 1800. Nicaieri in lume nu exista o oferta mai variata, mai aromata si mai gustoasa de baclavale, ca in Gaziantep. Baclavaua exista in zeci de combinatii, care respecta stilul fiecarei regiuni. Dar peste tot, baclavaua este facuta din foi subtiri de aluat nedospit, inmuiate in unt, asezate alternativ, in straturi, impreuna cu miez de nuca, fistic, alune sau migdale pisate, coapa si apoi insiropata cu sirop de zahar aromat cu apa de flori de portocala si suc de lamaie. Zaharul este inlocuit cu miere in Grecia. In perioada Ramadanului, in Turcia exista ceea ce se numeste ceremonia baclavalei, umplutura fiind cu migdale si fistic. In Albania este prajitura traditionala de la nunta. In Afganistan se face cu migdale, iar in Bulgaria si Romania, cu nuca.
         Baclavaua nu a fost niciodata un dulce ieftin. Un turc obisnuit spune si azi, ca sa-si defineasca nivelul de trai: "Nu am pe masa baclava in fiecare zi".
         Am descoperit baclavaua, cu ceva timp in urma, intr-o alta infatisare si anume baclavaua rulata. E pur si simplu delioasaaaa! 
         Cum vi se pare? Nu-i asa ca e apetisanta?

Tiramisu

      Tiramisu...te duce cu gandul la Italia si la gondolele Venetiei. Este imposibil sa rezisti unei bucati de Tiramisu! Cremos, lejer, proaspat, Tiramisu este o prajitura autentic italiana, ale carei origini sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din Italia. Cu gustul sau unic in care predomina cafeaua, tiramisu, iti delecteaza papilele gustative cu finetea cremei mascarpone. Unii pretind ca au inventat prajitura in secolul al XVI-lea, mai mult sau mai putin din intamplare cu ocazia vizitei unui important duce in Siena, orasul principal al regiunii Toscana. Venetienii, la randul lor, spun ca Tiramisu a fost creata la mijlocul Renasterii, pentru curtezane, si ca desertul avea proprietati afrodisiace. Reteta veche continea branza de capra, un afrodisiac recunoscut si esenta tare de cafea. O alta versiune, din Lombardia, sustine ca Tiramisu a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat niste resturi de biscuit cu niste resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi. Tiramisu nu s-a numit Tiramisu dintotdeauna. Candva demult se numea "Bagatela Toscana". S-a stabilit ca prima "Bagatela Toscana" a aparut intr-o bucatarie unde se pregateau bunatati pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Cosimo a fost atat de multumit de desert incat a dorit sa ia la Florenta reteta. Prajiturii i s-a mai spus si "Supa Ducelui". Tradus exact, Tiramisu inseamna "ridica-ma", cu certitudine de la calitatile afrodisiace recunoscute.
       E un desert racoritor si usor...este pur si simplu...unic!

luni, 5 martie 2012

Tort cununie

     Cununia...una din cele mai frumoase momente pe care le traiesti in viata alaturi de persoana iubita! Un astfel de eveniment deosebit, nu putea trece fara a fi " indulcit " de un tort deosebit, pentru tinerii casatoriti, si pentru invitatii acestora. Am realizat acest tort, cu gandul la ei, ceea ce m-a ajutat mult in alegerea decorurilor. I-am intruchipat in doua lebede albe, care stau fata in fata, formand prin structura lor gratioasa, o inima...simbolizand puritatea si dragostea celor doi miri! Tortul a fost atractia serii, iar Cristina si Florin au fost profund impresionati si entuziasmati de tematica aleasa! Casa de piatra tinerilor casatoriti si iubiti-va mult!

duminică, 4 martie 2012

Tort 70's

        Nu e minunat sa ajungi sa iti serbezi anii de casatorie, chiar daca acestia sunt in numar de 70? E si mai spectaculos, cand vezi ca exista oameni care au trait impreuna atatia ani, si ca au trecut prin bucurii si greutati tinandu-se de mana si sprijinindu-se unul pe celalalt atatia ani! Apreciez si respect oamenii care se iubesc si se respecta, si ajung  la o varsta inaintata sa-si serbeze 70 ani de casatorie! Felicitari! Niste prieteni dragi, au vrut sa faca o surpriza dulce bunicilor lor, si iata ce a rezultat....


Tort Printesa

           O noua provocare pentru mine...m-am bucurat ca am avut ocazia de a-mi testa abilitatile si imaginatia, cu un tort deosebit. Un tort cu o printesa, pentru Bianca, o fetita dragalasa de 6 anisori, care a fost extrem de bucuroasa cand a vazut surpriza care i-au pregatit-o cei care o iubesc. Am facut primul meu tort etajat, si cred ca mi-a iesit...am fost foarte multumita de rezultat. Iar de printesa, nici nu mai spun nimic...am stat 12 ore la realizarea ei. Eu cred ca s-a meritat, nu?

sâmbătă, 3 martie 2012

Tort Elefanteii roz

        A venit si vremea pentru un tortulet vesel si colorat, pe care l-am facut pentru o fosta colega de liceu la implinirea celor 31 de ani. Mesajul de pe tort este din partea fetitei ei de 2 ani, iar elefanteii sunt inspirati dintre multitudinea de jucarii pe care fetita le avea in camera ei. Au fost foarte incantati de tort, mai ales cea mica...Voua va place?

Tort Karaoke

       Ce poate fi mai frumos decat sa vezi bucuria si entuziasmul pe fata celor dragi atunci cand le faci o surpriza! Asta am incercat  sa fac, si am si reusit, atunci cand am facut acest tort personalizat, pentru cumnatica mea Diana, care a implinit 24 ani. Am pus in evidenta, prin tematica pe care am ales-o pentru a realiza tortul, o pasiune mai veche de-a ei, aceea fiind muzica si karaoke. Pentru ea, cantatul este o relaxare, o modalitate placuta de a se elibera de stresul zilnic. O face cu placere si pasiune, si va asigur ca are o voce gingasa si divina! Bravo Diana! 

Tort Dinte

      Incep prin a va prezenta primul meu tort invelit in fondant. A fost facut pentru o doctorita stomatolog, si a fost placut surprinsa de el. Fiind pentru prima data cand am lucrat cu fondantul....va rog sa nu fiti prea exigenti. Nu am avut ustensile speciale si nici culori profesionale, am folosit cele lichide din comert. Oricum m-am descurat cum am putut. Eu cred ca nu arata rau, pentru prima data, nu? Voi ce ziceti?