joi, 8 martie 2012

Baclava

        Ce ziceti de un desert cu specific turesc...sau grecesc...treaba lor cine a inventat pana la urma delicioasa baclava, eu ii felicit din suflet pentru aceasta divina inventie culinara. Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata şi reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi. Alte teorii spun ca baclavaua ar proveni din Asiria, datand pană la vechea Mesopotamie şi ca a fost mentionata intr-o carte de bucate mesopotama. De asemenea, o reteta veche de baclava se gaseste intr-o carte de bucate scrisa in 1330 sub dinastia Yuan. Desi exista mai multe retete de baclava, in functie de regiune, paternitatea acestei delicatese este unanim recunoascuta ca apartinand Turciei. Mai mult, provincia Gaziantep, din Anatolia este oficial paradisul baclavalelor turcesti, statut care ii apartine inca din 1800. Nicaieri in lume nu exista o oferta mai variata, mai aromata si mai gustoasa de baclavale, ca in Gaziantep. Baclavaua exista in zeci de combinatii, care respecta stilul fiecarei regiuni. Dar peste tot, baclavaua este facuta din foi subtiri de aluat nedospit, inmuiate in unt, asezate alternativ, in straturi, impreuna cu miez de nuca, fistic, alune sau migdale pisate, coapa si apoi insiropata cu sirop de zahar aromat cu apa de flori de portocala si suc de lamaie. Zaharul este inlocuit cu miere in Grecia. In perioada Ramadanului, in Turcia exista ceea ce se numeste ceremonia baclavalei, umplutura fiind cu migdale si fistic. In Albania este prajitura traditionala de la nunta. In Afganistan se face cu migdale, iar in Bulgaria si Romania, cu nuca.
         Baclavaua nu a fost niciodata un dulce ieftin. Un turc obisnuit spune si azi, ca sa-si defineasca nivelul de trai: "Nu am pe masa baclava in fiecare zi".
         Am descoperit baclavaua, cu ceva timp in urma, intr-o alta infatisare si anume baclavaua rulata. E pur si simplu delioasaaaa! 
         Cum vi se pare? Nu-i asa ca e apetisanta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu